Jongeren hebben financiën niet op orde: ‘Zorgwekkend’

Jongeren gaan veel slechter met geld dan menig andere leeftijdsgroep. Dat blijkt uit het European Consumer Payment Report. Volgens deskundigen moet daarom al op de basisschool lesgegeven worden in de omgang met geld.

Uit het onderzoek blijkt dat zo’n 30 procent van de jongeren tussen de 18 en 24 jaar moeite heeft met zijn/haar financiën. Een derde van deze groep vindt het geen enkel probleem om met een krediet of geleend geld aankopen te doen. Daarbij is bijna zestig procent één of meerdere keren te laat geweest met het betalingen rekeningen, waar dit in andere leeftijdscategorieën beperkt bleef tot 40%.

Social media grote invloed

Volgens Intrum Nederland, dat betrokken was bij het onderzoek is social media en het online koopgedrag van jongeren de motor achter de zorgwekkende situatie. “Op Instagram zien ze van alles voorbij komen wat ze willen hebben, en als ze dan niet het geld hebben liggen dan kopen ze gewoon op afbetaling. Bovendien wordt het via social media erg makkelijk gemaakt om aankopen te doen. Er komen heel veel advertenties voorbij en met één druk op de knop ga je naar de webshop.” Steeds meer webshops spelen hier overigens handig op in door achteraf betalen via bijvoorbeeld Afterpay of Klarna aan te bieden.

Uit onderzoek van Intrum blijkt dat 70 procent van de ouders vindt dat financiën een vak moet worden op school. Het platform Wijzer in Geldzaken pleit hier al zo’n 10 jaar voor en geeft aan “dat de cijfers laten zien dat het belangrijk is om kinderen vanaf de basisschool te leren hoe ze met geld om moeten gaan. Het is zelfs noodzakelijk!”

Bekijk ook de video over het financiële gedrag van jongeren bij RTL Nieuws.

Gepubliceerd op: 12 februari 2019