Minister van Financiën waarschuwt e-tailers: ‘Beteugel afbetalingen’

Uit een rapport van de AFM blijkft dat één op de die van de Nederlandse consumenten die wel eens op afbetaling producten online koopt, een betalingsachterstand heeft. Volgens Minister van Financiën Wopke Hoekstra een zorgelijke trend. Hij dreigt dan ook met maatregelen als webwinkels zelf niet ingrijpen.

In de totale ‘consumptief kredietmarkt’ betreft het aandeel kredieten verstrekt door webwinkels en postorderbedrijven een kleine vijf procent. Onder deze kredieten valt echter een alarmerend hoog betaalachterstandspercentage op te merken: 34% in 2017. Ter vergelijk: bij aflopende kredieten loopt slechts 9 procent van de betalers achter, bij doorlopende kredieten is dat slechts 4,5 procent.

Online achteraf betalen erg aantrekkelijk

Minister Hoekstra is voornemens om het hoge percentage achterstanden snel naar een lager peil te brengen. Hij geeft webwinkels de ruimte om zelf iets te doen om betalen op afkoop minder aantrekkelijk te maken, maar geeft tegelijkertijd aan dat hij vervolgstappen niet zal schuwen als de maatregelen van webwinkels onvoldoende blijken te zijn.

In een kamerbrief, gebaseerd op het rapport van de AFM, geeft Hoekstra aan dat “het aangaan van een lening online vaak anoniem aan voelt, en snel en gemakkelijk is. Kredieten worden soms ook gepresenteerd als een dienst die het makkelijk maakt om online aankopen te doen.”

Ondanks de zorgen, wijst de minister de Tweede Kamer er ook op dat e-tailers zich eerder aan een eigen gedragscode hielden, maar dat die te ruime richtlijnen bevatte. E-tailers houden zich daarom nu aan de richtlijnen van de Vereniging van Financieringsondernemingen Nederland (VFN).

Gepubliceerd op: 12 januari 2019